9 Ocak 2014 Perşembe

Kinyas ve Kayra



Kinyas ve Kayra Hakan Günday’ın ilk romanı. Kitabın başından sonuna doğru ilerledikçe Hakan Günday’ın da ilerleyişini görebiliyoruz kitapta ve Kinyas ve Kayra’da Hakan Günday yarattığı karakterlerin, yan karakterler dahil, kalitesiyle göze çarpıyor. Karakterlerin özellikleri bunların yalnızca birer hayal ürünü olamayacaklarını düşündürüyor insana. Gerçek hayatın içerisinde tek tek farklı insanlara dağılmış olan iyi ve kötü özellikleri etkileyici bir uyum içerisinde iki karakterin içerisinde topluyor Günday.

Kitap "kinyas, kayra ve hayat", "kayra'nın yolu", "kinyas'ın yolu" şeklinde 3 bölümden oluşuyor. Daha doğrusu bu üç bölüm birer kitap olarak sunuluyor okuyucuya. İki cocukluk arkadasi Kinyas ve Kayra. Ailelerini, hayatlarını, okullarını, isimlerini, kimliklerini ve hatta ruhlarını bile geride bırakıp kaçmalarının hikayesi… adam oldurme, dolandiricilik, kacakcilik, uyusturucu, seks, para yani her şey var bu iki adamın hikayesinde.

Toplumdan ve insandan uzaklaşma isteklerinin ortaklığı karakterlerinin birbirlerine bağımlı olarak yaratılmasının sebebidir bana gore. Fakat bölümlerin değişmesiyle bu düşüncemin çürüdüğünü de hissettim açıkçası. Ama Kinyas ve Kayra birbirlerine pek bağımlı olmasaydı ve eğer Hakan Günday bunları ayrı ayrı yazsaydı böyle güzel olmazdı kanaatindeyim ki zaten kitabın ilk bölümü "kinyas, kayra ve hayat"ta karakterlerin ne kadar da beraber yaratılmak zorunda olduğunu görebiliyoruz. Kayra’sız Kinyas, Kinyas’sız Kayra olamaz düşüncesi içerisinde okuyoruz bu bölümü.
Kinyas ve Kayra en olmayacakmış gibi göründükleri dönemde ayrılıyorlar.

Hayat felsefesi olan "Hicbir sey yok!" ile sonlaniyor Kayra'nin yolu.

“Her şey var, her şey var!” diye bitiyor Kinyas’ın yolu.

Içeriğinden dada fazla bahsetmemekle birlikte bahsetsem sayfalarca yazmaktan kendimi alıkoyamayacağım bir kitap olduğunu belirtmek isterim. Genel olarak kitaptan bahsetmek gerekirse Hakan Günday’ın sosyal mesajları, çarpıcı bilgileri-tespitleri, din ve sosyoloji tahlillerini çok başarılı bir şekilde hikayenin içine yerleştirdiğini söylemezsem olmaz. Toplumsal normlardan bahsetmeden, o normları eleştirebilen bir hikayeye sahip Kinyas ve Kayra. Yorum gücü ise Kitap ilerledikçe her tarafınızı sarıyor. Anarşizme anarşist yaklaşan bir yorum gücünden bahsediyorum.

Kin ve yas kelimelerinden oluşan Kinyas isminin üzerimde yarattığı etkiden bahsetmeme bile gerek yok.

Ama ağır Kayra’cı olduğumu belirtmeliyim. Benim adamım Kayra.

Son olarak bir tavsiyede bulunmam gerekirse, eğer hiç Hakan Günday okumadıysanız kesinlikle Kinyas ve Kayra başlayacağınız  kitap olmasın. Çünkü, Kinyas ve Kayra belki de Hakan Günday’ın bir daha asla yazamayacağı güzellikte bir kitap. Beklenti çok yükselir yani. Hakan Günday’ın başyapıtı diyebilirim.


en sevdiğim kısım:

Tek spor sekstir. Herkes kazanır. Hepsi bu...

Bir de Kinyas ve Kayra'nın kim olduklarını merak ederseniz: http://pbs.twimg.com/media/BOfRPvjCcAAHciO.jpg
Niyazi Karabulut

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder