18 Mart 2014 Salı

Cehenneme Övgü


Totaliterizmin hayatın içinde nasıl yer aldığını,nasıl hayatı ele geçirdiğini ve hayatımızın nasıl totaliterleştiğini çok iyi bir şekilde anlatıyor Gündüz Vassaf. Günlük hayatın içerisinde totaliterizm ile karşılaştığımız anları derleyerek bu konular üzerinde yazılan denemelerden oluşan kitaptaki anlatım bazen farkında olduğumuz bazen ise farkında olmadan yaptığımız eylemlerin içerisinde nasıl bir totaliterizm olduğunu bize açıkça gösteriyor. Bu durumları okurken totaliterizmin hayatın ne kadar içinde olduğunu görüyoruz. Bazen bu durumdan rahatsız oluyoruz fakat Gündüz Vassaf’a hak vermeden de edemiyoruz.

Totaliter bir toplumda ve dünyada yaşadığımızı bize düşündüren ve bizi altına aldığı etkiden kurtulmamız için bize belirli bir süre vermeyen bir kitap. Bazen çok fazla abarttığını düşünerek okusak da Vassaf’ın değindiği her konuda illa ki hak verdiğimiz yerler olması da kaçınılmaz bir durum. Altı çizilecek ve üzerinde uzun uzun düşünülecek, saatlerce tartışılacak o kadar çok ifade var ki...

Totaliterizm ve ona bakış açıları açısından bilgilenmek, totaliter düzenin insanı kontrol altına aldığı noktaları fark etmek ve genel bir totaliterizm farkındalığı yaratmak için okunması gereken bir kitap. Gündüz Vassaf günümüzden çok önce yazdığı denemelerle günümüzü ve bugüne nasıl gelindiğini anlamamızı sağlıyor zira.
Altını çizdiğim yüzlerce cümleden yalnız ikisi:

“Radyasyondan çok birbirlerinin kalplerini kırmaktan ölüyor insanlar.”(s.240)
Saul Bellow


“Zamanın inim inim inleyen köleleri olmamak için sarhoş olun durmamacasına! Şarapla, şiirle ya da erdemle, nasıl isterseniz.” (s.245)  

Niyazi Karabulut

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder